جواهرات

جواهرات

جواهر چیست ؟ اگر برایتان جالب میباشد که بدانید جواهر چیست، میبایست گفت که جواهرات اشیاء زینتی کوچکی هستند که در زیورآلاتی چون گردنبند، گوشواره، سنجاق و انگشتر استفاده می‌شوند.

اگر به دید باستانی به جواهرات نگاه کنیم، میتوانیم آنان را جزء قدیمی‌ترین مصنوعات بدانیم. قدیمی‌ترین جواهری که تا به امروز شناخته شده میباشد، مهره‌هایی میباشد که از صدف ناساریوس (Nassarius) ساخته شده و قدمتی صدهزار ساله دارد.

برای آن که بهتر با جواهر و انواع آن آشنا بشوید بهتر میباشد در دوره آموزش طراحی طلا و جواهر شرکت نمایید.

ریشه کلمه جواهر چیست ؟ Jewellery

ریشه‌ی کلمه‌ی جواهر یا همان (Jewelry)، که از ریشه‌ی فرانسوی آنکه معادل jouel میباشد، آمده میباشد. و ولی ریشه‌ی هر 2 این کلمه‌ها از واژه لاتینی به نام Jocale آمده میباشد.

شکل نوشتاری کلمه‌ی جواهر در انگلیسی آمریکایی و بریتانیایی متفاوت میباشد. این کلمه در انگلیسی آمریکایی به شکل jewelry نوشته می‌شود و در انگلیسی بریتانیایی، آفریقای جنوبی، ایرلندی، استرالیایی به شکل jewellery نوشته می‌شود. و در انگلیسی کانادایی هر 2 این کلمات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در گذشته جواهر مصارف مختلفی از جمله رفع بلا و جلوگیری از آسیب شیطان داشت و این باور وجود داشته که جواهرات قدرت اثبات بی‌گناهی دارند و یا می‌توانند پیشگویی کنند. دسته‌بندی جواهرات در گذشته فقط از روی رنگشان گونه می‌گرفت، به این شکل که به تمامی جواهراتِ به رنگ قرمز نام یاقوت، به رنگ سبز نام زمرد و به رنگ آبی نام یاقوت کبود اطلاق می‌شد.

 جواهرات

جواهرات

انواع جواهرات (کاربرد ها)

استفاده از انواع جواهرات در فرهنگ‌های متنوع با هم متفاوت بوده میباشد به طور مثال زیورآلاتی که در مچ‌پا و یا بینی مورد استفاده قرار می‌گیرند بیش در آسیا رواج داشته میباشد و در اروپا بیش از اشکال دیگر جواهرات مانند انگشتر، سنجاق، گردنبند و گوشواره استفاده می‌شده است.

انواع جواهرات در ایران

در ایران باستان هم انواع مختلفی از جواهرات در بین مردم محبوب بوده میباشد آن هم از این جهت که همواره اقوام گوناگونی در ایران زیسته‌اند و هر کدام سنت‌ها و آداب و رسوم خاص خودشان را دارا هستند.

به طور مثال جواهرات محبوب در میان ایل قشقایی و عرب‌های منطقه خوزستان همواره النگو، عنبردان، گردنبند میخک، قاب قرآن و گردنبند مهلو بوده میباشد. استفاده از طلا و جواهر در ایران از ساکنان فلات قاره ایران شروع شده میباشد به شکلی که از دانه‌ها و مهره‌های رنگی برای خود زیورآلات می‌ساختند.

 جواهرات

جواهرات

فرق طلا و جواهرات چیست؟

اگر بخواهیم به طور دقیق بگوییم که فرق طلا و جواهر در چیست میبایست در به اول تعریف دقیقی از طلا بپردازیم. کلمه‌ی طلا در واقع به مصنوعاتی اطلاق می‌شود که به طور کلی از طلا و آلیاژ‌های آن ساخته شده باشد و در ساخت آن از هیچ نوع سنگ قیمتی استفاده نشده باشد. ولی جواهر را می‌توان همان طلایی دانست که در مراحل طراحی و هم چنین ساخت آن از سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی استفاده شده باشد.

در بیش موارد وزن سنگ‌های استفاده شده در جواهرات از وزن طلای آن بیش میباشد. حالا به این نکته می‌رسیم که تفاوت جواهرات اصل و اتمی در چیست. میبایست بگوییم که سنگی که در ساخت جواهرات استفاده می‌شود می‌تواند اتمی و یا اصل باشد، اگر ازسنگ اتمی استفاده شود آن جواهر را اتمی می‌نامند و اگر از سنگ اصل استفاده شود به آن جواهر اصل می‌گویند. از دیگر تفاوت‌هایی که می‌توان بین طلا و جواهر برشمرد تفاوت در خرید و فروش آنان میباشد.

 جواهرات

جواهرات

پایه جواهر چیست؟

برای ساخت 1 جواهر اول برای آن قالب طلایی ساخته میشود تا در مراحل بعدی نگین و سنگ را بر روی آن قرار بدهند، قالب ساخته شده از طلایی که هنوز نگین و یا سنگی روی آن قرار نگرفته را پایه جواهر می‌نامند که مراحل ساخت آن در دوره‌های آموزش طلا و جواهر آموزش داده می‌شود.

 جواهرات

جواهرات

گوهر چیست و تفاوت آن با جواهر در چیست؟

در علم گوهرشناسی یاGemology در تعریف گوهر چیست آمده میباشد که سنگ‌های قیمتی و نیمه‌ قیمتی را گوهر می‌نامند. و برای این که سنگی در این گروه قرار بگیرد میبایست 3 ویژگی داشته باشد که این ویژگی‌ها شامل یک. کمیابی دو. زیبایی سه. مقاومت(در برابر نور و مواد شیمیایی) هستند. و اگر سنگی فقط یکی از این ویژگی‌ها را نداشته باشد جزء دسته‌ی گوهر‌ها قرار نمی‌گیرد.

از انواع گوهر‌های قیمتی می‌توان به ياقوت كبود، الماس، زمرد، ياقوت قرمز اشاره نمود. و از انواع گوهر‌های نیمه قیمتی می‌توان سيترين، عقيق و آميتيست را نام برد. گروهی دیگر از گوهر‌های ارگانیک مثل صدف و مرجان، كهربا، مروارید هم هستند که به دلیل ارگانیک بودن به آنان واژه‌ی سنگ هم اطلاق می‌شود.

اگر علاقه مند به سنگ الماس هستید توصیه میکنیم مقاله خواص سنگ الماس را مطالعه نمایید.

 جواهرات

جواهرات

انواع فلزات در جواهرسازی

طلا را می‌توان جزء قیمتی‌ترین فلزات دسته‌بندی نمود. از خواص طلا می‌توان به خاصیت چکش‌خواری و نرمی بالای آن اشاره نمود که همین موضوع سبب می‌شود نتوان از آن به تنهایی استفاده نمود و میبایست با فلزات دیگر ترکیب شود تا استحکام ضروری را به دست بیاورد. بنابراین به تمامی طلا‌هایی که با فلزات دیگری ترکیب شده باشند آلیاژ می‌گویند، به جز طلای بیست‌و‌چهار عیار که خالص میباشد.

از جمله فلزاتی که به طلا اضافه می‌شوند تا استحکام آن را بالا ببرند می‌توان به نقره، پالادیوم، نیکل و مس اشاره نمود.

 جواهرات

جواهرات

عیار طلا

عیار در واقع واحدی میباشد که میزان خلوص طلا و دیگر فلزات را اندازه‌گیری می‌کند. هر میزان که وجود فلزات دیگر در طلا بیش باشد عیار آن پایین‌تر میباشد و متعاقبا هزینه آن هم کمتر میباشد و بالعکس. علاقه‌ی مردم به میزان عیار در کشور‌های مختلف متفاوت میباشد به طور مثال در کشور ما عیار هجده مورد پسند مردم میباشد در صورتی که در کشور‌های عربی این عدد 24 می‌باشد.

 جواهرات

جواهرات

رنگ طلا

رنگ طلا می‌تواند بسته به این که چه آلیاژی، با چه میزانی در آن بکار رفته باشد متفاوت باشد. در آلیاژ طلا، مس و نقره اگر میزان طلا بیش باشد، طلا به رنگ زرد در می‌آید. در آلیاژ طلا، نقر، مس و روی اگر میزان نقره بیش باشد، طلای سبز به دست می‌آید.

در آلیاژ طلا و مس اگر میزان مس بیش باشد، طلای صورتی خواهیم داشت و در الیاژ طلا، نیکل، پالادیوم، نقره و روی اگر نسبت همگی ثابت باشد، طلای سفید خواهیم داشت.

 جواهرات

جواهرات

نقره در جواهر سازی

از دیگر فلزات ارزشمند و نرم می‌توان به نقره اشاره نمود. برای استحکام بخشیدن به این فلز آن را با مس ترکیب می‌کنند. نقره پس از مدتی که در مجاورت هوا قرار گیرد و یا در اثر عرق نمودن، اکسید می‌شود و تغییر رنگ می‌دهد و نیاز به پرداخت مجدد پیدا می‌کند.
چطور طلای سفید را از نقره تشخیص بدهیم.
در تشخیص طلای سفید از نقره همان طور که قبلا هم به آن اشاره کردیم میبایست بگوییم که:
• طلا 1 آلیاژ میباشد ولی نقره فلزی خالص میباشد.
• مقاومت طلای سفید در برابر خراش از نقره بیش میباشد.
• به دلیل این که طلای سفید خاصیت چکش‌خواری بیشتری دارد حکاکی روی آن آسان‌تر از نقره میباشد.
• در مورد خاصیت زنگ‌زدگی مقاومت طلای سفید بیش از نقره میباشد.
• نقره به روکش نیاز ندارد ولی روکش طلای سفید از رودیوم میباشد.
• همان‌طور که گفته شد نقره از طلای سفید خالص‌تر میباشد و به همین دلیل هم ته‌رنگ آن خاکستری میباشد، در صورتی که ته‌رنگ طلای سفید زرد یا خاکستری میباشد که به آبکاری آن بستگی دارد.
• مراحل تولید طلای سفید مشکل‌تر میباشد در نتیجه فراوانی آن نسبت به نقره که بصورت طبیعی یافت می‌شود کمتر میباشد.
• از لحاظ خلوص طلای سفید تنها می‌تواند تا 75 درصد خالص باشد در صورتی که خلوص نقره می‌تواند تا 99.99 درصد باشد.

 جواهرات

جواهرات

پلاتین در ساخت جواهر

پلاتین را می‌توان از مقاوم‌ترین و سنگین‌ترین فلزات برشمرد که معمولا آن را با ایـریـدیوم، تیتانیوم، مس، رودیـوم، روتیوم و پالادیوم ترکیب می‌کنند. درجه‌ی خلوص پلاتین مانند نقره بر پایه‌ی هزار قسمتی می‌باشد.
یک. %۹۵ پلاتین خالص = Plat 950
دو. %۹۰ پلاتین خالص = Plat 900
سه. %۸۵ پلاتین خالص = Plat 850

چطور طلای سفید را از پلاتین تشخیص بدهیم.

• وزن و مقاومت طلای سفید از پلاتین کمتر میباشد.
• پلاتین از طلای سفید کمیاب‌تر میباشد در نتیجه هزینه آن هم بیش میباشد.
• پلاتین بصورت طبیعی سفید میباشد و در نتیجه درخشندگی بیشتری نسبت به طلای سفید دارد.
• درجه‌ی خلوص طلای سفید از پلاتین کمتر میباشد.
• پلاتین دیر‌تر از طلای سفید کدر می‌شود.

 جواهرات

جواهرات

تیتانیوم

تیتانیوم را می‌توان سخت‌ترین فلز در بین فلز‌های گفته شده نام برد به طوری که سختی آن 3 برابر فولاد میباشد. ولی با این حالا زیاد سبک میباشد. از دیگر ویژگی‌های پسندیده این فلز که در حوزه‌ی جواهرات زیاد کاربردی میباشد این میباشد که تیتانیوم حساسیت پوستی درست کردن نمی‌کند و سبب جوش نمی‌شود. هم چنین این فلز ضدخش میباشد و به همین دلیل برای ساخت جواهرات زینتی از آن به وفور استفاده می‌شود.

چطور طلای سفید را از تیتانیوم تشخیص بدهیم

• طلای سفید از تیتانیوم گران‌تر میباشد.
• طلای سفید می‌تواند درست کردن حساسیت بکند ولی تیتانیوم حساسیت‌زا نیست.
• طلای سفید تنها به رنگ سفید میباشد ولی تیتانیوم را می‌توان به رنگ‌های مختلف درآورد.
• خاصیت لحیم شدن در تیتانیوم وجود ندارد بنابراین نمی‌توان سایز آن را تغییر داد.

 جواهرات

جواهرات

تنگستن

تنگستن فلزی محکم و سخت میباشد که وزن و چگالی بالایی دارد و هم چنین بالاترین نقطه ذوب را در بین دیگر فلزات دارا میباشد و سنگین‌ترین فلزی میباشد که در حوزه‌ی جواهر‌سازی از آن استفاده می‌شود. این فلز در سال‌های اخیر زیاد محبوب شده میباشد و به آن فلز گرگ هم می‌گویند.

از این فلز در فرم اصلیش نمی‌توانند برای ساخت جواهرات استفاده کنند و بنابراین از آن الیاژ‌هایی صحیح می‌کنند که 85 درصد آن را تنگستن تشکیل می‌دهد و پانزده درصد باقی‌مانده می‌تواند کربن، نیکل یا کبالت باشد که اگر از نیکل و کبالت استفاده شود در این گونه تنگستن کاربیدی خواهیم داشت. با اضافه نمودن کربن به تنگستن خاصیت چکش‌خواری آن زیاد شدن پیدا می‌کند و آماده‌ی ورود به فرآیند جواهرسازی می‌شود.

رودیوم در صنعت جواهر

فلزی سفید و براق میباشد که کدر نمی‌شود و برای آبکاری سایر جواهرات، استیل و هم چنین جلوگیری از تغییر رنگ بدلیجات از آن استفاده می‌شود. آبکاری که با رودیوم انجام شود، ضدحساسیت است و کسانی که به بدلیجات و هم چنین دیگر فلزات آلرژی دارند می‌توانند از رودیوم به عنوان روکش سایر فلزات استفاده کنند. از معایب این روکش می‌توان به این موضوع اشاره نمود که روکش پس از مدتی از بین می‌رود و نیاز به آبکاری مجدد پیدا می‌کند.

انواع سنگ‌ها در جواهرسازی

از انواع سنگ‌هایی که در صنعت جواهرسازی از آنان استفاده می‌شود می‌توان به فیروزه، یاقوت سرخ، مروارید، اوپال، مورگانیت، سنگ لاجورد، لعل، الماس، آکوامارین، الکساندریت، تانزانیت، روبلیت، کهربا، عقیق سلیمانی، حجر القمر، یشم، زمرد، سیترین، یاقوت اشاره نمود.

سنگ الکساندریت

جواهرات

جواهرات

برای معرفی و تبلیغات کسب و کار ، خدمات و محصولات خود در سایت سرویس دات کام قسمت درج آگهی رایگان را در قسمت بالا و سمت چپ سایت مراجعه فرمایید و آگهی خود را ثبت نمایید . ( تبلیغات رایگان و درج آگهی رایگان در سایت سرویس دات کام )

 

 

مطالب مرتبط :

رم باستان

عجایب اهرام ثلاثه مصر

بلندترین برج های جهان

بیوگرافی کریستیانو رونالدو